Acrylaat plexiglas

Plexiglas® en Perspex® zijn merknamen voor de kunststof acrylaat. Veel mensen noemen acrylaat plexiglas of perspex omdat die merknamen nu eenmaal erg bekend zijn. Technisch is de benaming PMMA wat staat voor Polymethylmethacrylaat.

Acrylaat heeft een zeer goede UV bestendigheid en is zeer geschikt voor buiten!

PMMA wordt ook gebruikt in toepassingen waar de grote gewichtsbesparing t.o.v. glas een groot voordeel biedt en ook waar grote transparantie gewenst is. zoals bijvoorbeeld in grote aquaria, ‘s Werelds grootste aquaria hebben vensters van verscheidene meters breed en hoog en een dikte tot 30cm gemaakt uit PMMA. Ze  worden dan in stukken gemaakt en worden nagenoeg onzichtbaar verlijmd op lokatie. Hier in Arnhem is er in Burgers Zoo een werkelijk spectaculaire acrylaten toepassing in De Ocean gemaakt. Bezoekers lopen onder decimeters dik acrylaat door terwijl de haaien boven hun zwemmen. Verder is PMMA een veelgebruikt materiaal voor transparante geluidsschermen. PMMA wordt nooit gebruikt voor veiligheidstoepassingen, het is immers niet impactbestendig (wel beter dan glas) en het breekt in scherpe stukken. Voor veiligheid toepassingen verwijzen wij naar de rubriek Polycarbonaat Lexan

Acrylaat lijmen

Acrylaat laat zich zeer mooi verlijmen. Acrylaat lijm bestaand uit twee componenten geeft vaak het mooiste resultaat. Wel is voor deze bewerking een aanzienlijke hoeveelheid kennis en ervaring benodigd. In het te verlijmen product kunnen onzichtbare materiaal spanningen voorkomen. Deze spanningen komen met name voor in geëxtrudeerd acylaat, maar ook in gegoten acrylaat wat gezaagd, gefreesd, geboord of geschuurd is komen door de bewerking al vaak te veel spanning in het materiaal om het mooi te verlijmen. Op het moment dat het materiaal in contact komt met de lijm ontstaan tal van haar- c.q. spanningscheurtjes. Vlak na het lijmen zijn ze vaak nog heel klein maar na verloop van tijd worden ze steeds groter en zichtbaarder. (zie onderstaande foto)  Het is mogelijk om met een gepolariseerd licht deze inwendige spanningen te zien. In het acrylaat zie op de plaatsen waar spanning zit een soort poollicht achtige verkleuring. Het is mogelijk om deze materiaal spanning te verwijderen. Het materiaal dient dan in een oven opgewarmd te worden tot een temperatuur waarbij de inwendige spanningen kunnen relaxeren maar waar het product nog intact blijft qua vormgeving. Daarna wordt de temperatuur zeer geleidelijk omlaag gebracht. Bij materiaal van enige dikte duurt deze procedure al gauw 24 uur.

Acrylaat, lijmen, verlijmen, milieuspanningsbrosheid, ontlaten, pmma

Klassiek voorbeeld van materiaal spanning in acrylaat en na de verlijming ontstane barsten

Na het ontlaten heeft het de voorkeur om het materiaal meteen te verlijmen. Dit omdat ongemerkt nieuwe materiaal spanningen opgebouwd kunnen worden.

Voor diegene die het zelf wil gaan proberen of tips en trucs zoekt om op de juiste wijze acrylaat / plexiglas te bewerken, zagen, buigen en lijmen is een bezoekje aan de website van Mecolin B.V. de moeite waard klik hier voor de link naar ; Mecolin /acrylaatbewerking de basis dingen staan hier netjes omschreven.

Naast alle bewerkingen zoals buigen, lijmen en (vlam) polijsten kunnen wij ook acrylaat lassen aan PVC. Deze mogelijkheid geeft ruimte aan heel veel oplossingen zoals onderstaande afbeelding;

PVC gelast aan PMMA (acrylaat)

Acrylaat test model waarbij rood PVC gelast is aan acrylaat

 

Acrylaat laat zich makkelijk buigen

Acrylaat, bewerken, lassen, plexiglas, buigen, PMMA,

Een acrylaat dispenser voor doosjes met pleisters.

Acrylaten opbergrek, plexiglas sorteerrek, reageerbuisrek

Acrylaten sorteer en opberg rek. Op maat gemaakt.

acrylaat ruit gebogen en op maat gezaagd voor een speedboot

acrylaat ruit gebogen en op maat gezaagd voor een speedboot

Vond u deze informatie nuttig en/of interessant, een actie via de social buttons hieronder wordt zeer op prijs gesteld door ons!

 

webdesign: A!tention