PVC Trovidur geschiedenis museum

In onze werkplaats hebben wij een vinidur/trovidur oven staan die wij nog altijd ( meer dan vijftig jaar) regelmatig gebruiken bij het verwarmen van diverse soorten kunststoffen. De naam trovidur was eigenlijk een handels naam van een duitse fabrikant Dynamit Nobel AG  uit Troisdorf. Zij produceerden reeds in 1950 al grote hoeveelheden PVC plaat en lasdraad materiaal.

In de begintijd van het kunststofbewerken werden kunststof buizen (PVC) zelf gemaakt. Ook in onze werkplaats (toen A.K.U. wat later Akzo Nobel werd) werden op deze wijze zelf buizen gemaakt. Van een plaat PVC werd een strook afgezaagd (b.v. 628mm) en deze werd in de viniduroven verwarmd tot ca. 120 gr.C. De plaat werd uit de oven gehaald en dichtgeklapt met de twee zijkanten in het midden van de nu nog platte buis. De opening / naad werd na het afkoelen dichtgelast.

Daarna ging de “platte buis” weer in de oven en werd opnieuw verwarmd. Zodra het PVC / trovidur zacht genoeg was werd de buis uit de oven gehaald en op een ronde mal geschoven die met een mechaniek enigszins van diameter kon veranderen. De mal werd snel op deze wijze vergroot zodat de warme buis mooi strak over de mal zat.

Na het afkoelen werd de mal weer verkleind in diameter en kon er een stuk buis van  200 mm doorsnee en twee meter lengte er vanaf worden geschoven.

Op deze wijze zijn er vele honderden meters buis geproduceerd.

Door de hoge kwaliteit van deze PVC soort hingen er op diverse plaatsen in diversen fabrieken van Akzo Nobel nog steeds deze originele  afzuigleidingen.

PVC geschiedenis, geschiedenis PVC buis

Investeringsaanvraag Viniduroven 1956

De firma Dynamit Nobel AG  uit Troisdorf heeft in 1984 haar activiteiten op het gebied van trovidur PVC-U overgedaan aan de firma DEKA. In 1998 wordt DEKA overgenomen door Georg Fischer  DEKA GmbH. (link; Georg Fischer Deka)

Van de Firma Trovidur / Dynamit Nobel is veel oude documentatie nog op te zoeken. De heer Herbert Laubenberger (88 jaar) chemisch laborant heeft gedurende zijn leven documentatie verzameld. Deze documentatie is on-line te zien op de website van het Kunststoff -Museum (Duitstalig). Voor vakgenoten en liefhebbers van een stuk kunststof historie is een (virtueel) bezoek(je) zeker de moeite waard!

Twee buitengewoon mooie documenten van de vele mooie links op deze unieke website zijn;

Trovidur verkoop prospect 1954 en een document over het lassen van PVC; trovidur 1952

 

vinidur, trovidur, Troplast, PVC heetgas lassen, geschiedenis pvc lassen

Stuk Trovidur afzuigleiding uit de jaren vijftig, vakwerk op kunststofgebied. Klik op de foto voor een vergroting.

PVC buis, Trovidur laswerk, begintijd kunststof, historisch PVC

PVC buis gemaakt uit een vlakke plaat. Duidelijk te zien is de lasnaad in het midden van de buis,

Troplast. Trovidur, Lasdraad, PVC lasdraad

Het Trovidur lasdraad.

vinidur, trovidur, lasapparaat

In 1957 werd een Vinidur lasapparaat bij ‘ons’ afgeleverd.

webdesign: A!tention