Polypropeen eigenschappen

De eigenschappen van polypropeen kunnen per soort polypropeen verschillen. Polypropeen is een kunststofsoort dat veel wordt gebruikt in de kunststof apparatenbouw en kunststof leidingsystemen. Het is verkrijgbaar als plaat en buis materiaal. Plaatmateriaal van PP is meestal van PP-H, polypropeen buizen kunnen van diverse soorten PP gemaakt worden;

Verschillende polypropeen soorten;

PP-H wordt gekenmerkt door een hoge chemische bestendigheid bij hogere temperaturen. Dit type leiding materiaal is zeer geschikt als transport van verschillende soorten mediums.  PP-H wordt als leiding materiaal toegepast in diverse marktsegmenten, voornamelijk waterbehandeling, chemische industrie en galvanotechniek.

PP-R ; In tegenstelling tot klassiek PP-H-materiaal ligt bij PP-R materiaal de toegelaten werkdruk aanzienlijk hoger. De gekozen leidingen met wanddikte SDR11, hebben een continu toegelaten werkdruk van 15 bar gedurende 50 jaar bij 20°C. Een ander voordeel van de PP-R leidingen is de flexibiliteit. PP-R materiaal is flexibeler dan PPH materiaal, wat de nodige voordelen geeft bij leidingen in de grond.

PP-R materiaal is uiterst geschikt  voor transport van demi-water.  De PP-R leidingen zullen de waterkwaliteit dus in geen geval beïnvloeden.

PP-N ;  Polypropeen naturel; Deze niet-gepigmenteerde grondstof wordt vooral gebruikt omdat deze kwaliteit uitstekende weerstand bied tegen bepaalde desinfecterende middelen en chemicaliën. Bovendien is hij min of meer transparant.

PPs is een polypropyleen met lage ontvlambaarheid, dat vervaardigd is van isostatisch homopolymeer met hoog moleculair gewicht. PPs wordt gebruikt wanneer grote chemische weerstand en thermische weerstand vereist zijn in combinatie met lage ontvlambaarheid, bijvoorbeeld in ventilatiesystemen en in elektrotechniek.

PP-DWU is een homopolymeer, permanente-hittebestendig PP. Dankzij zijn uitstekende eigenschappenprofiel – voornamelijk de grote chemische weerstand en corrosievastheid – is PP-DWU uitermate populair in de bouw van chemische apparatuur en tanks/vaten. Daarnaast is dit ook nog eens uitermate rendabel materiaal.

PP-DWU: polypropyleen standaard (grijs) gemaakt van isotactisch homopolymeer PP.
PP-DWST: polypropyleen standaard (natuurlijk wit) gemaakt van isotactisch homopolymeer PP.
De eigenschappen van polypropyleen verschillen van die van polyethyleen, ondanks een vergelijkbare moleculaire structuur:

lagere dichtheid
hogere overgangstemperatuur
hoger smeltpunt
hogere thermische maatvastheid
In de relevante normen en richtlijnen wordt een onderscheid gemaakt tussen de PP-types:
H Homopolymeer
B Blokcopolymeer
R Random-copolymeer
PP-H, een homopolymeer, bezit de typische PP-eigenschappen.
De copolymeren PP blokcopolymeer en PP random-copolymeer daarentegen zijn sterker, in het bijzonder bij temperaturen onder +5 °C. Ze zijn echter minder stijf, vooral bij temperaturen boven 60 °C.
Halfafgewerkte kunststoffen van PP worden vaak gebruikt in de bouw van chemische apparatuur die wordt blootgesteld aan temperaturen tussen 0 °C en 100 °C.
Een grotere stijfheid is vooral wenselijk in het hogere temperatuurbereik. Daarom wordt alleen homopolymeer PP als standaardproduct vervaardigd, behalve voor versterkte constructies.
PP wordt ook gebruikt voor met kunststoffen versterkte constructies. Voor deze typische toepassing is het mogelijk twee verschillende soorten polypropyleen te gebruiken.
PP SK is het traditionele type met polyetherversterking maar als standaardproduct bestaat het ook als PP copolymeer met polypropyleenversterking:
PP-DWU-SK: homopolymeer, permanente-hittebestendig, grijs, polyesterversterkt
PP-C-PK: copolymeer, permanente-hittebestendig, grijs, polypropyleenversterkt

webdesign: A!tention