Elastomeren

Elastomeren zijn kunststoffen die rubberachtige en elastische eigenschappen bezitten en daardoor zeer geschikt voor pakking materiaal tussen flenzen. Ook worden elastomeren gebruikt voor de productie van O-ringen. Het aantal soorten elastomeren is vrij groot en in dit artikel beperken wij het tot onderstaande soorten die veel worden gebruikt ik de kunststof apparatenbouw.

Hardheid van rubber;

De verschillende soorten synthetisch rubber lijken vaak visueel erg op elkaar. De hardheid van het materiaal zegt niets over het soort rubber. Vrijwel alle soorten rubber kunnen van heel zacht tot heel hard geproduceerd worden. De hard -zachtheid wordt uitgedrukt in Shore. De meeste pakking materialen hebben een hardheid van ca. 70 shore. (30 shore is heel zacht rubber, 90 shore is nog wel buigzaam maar hard)

Bij EPDM wordt door de vulcanisatie en de hoeveelheid etheen en dieen de hardheid en eigenschappen van het rubber bepaald. Voor meer info; EPDM

Chemische resistentie van elastomeren;

Kenmerkend voor elastomeren is dat ze, gelijk aan andere kunststoffen zijn, opgebouwd zijn uit diverse grondstoffen. De verschillende grondstoffen, de moleculen, zijn aan elkaar verbonden en vormen samen een polymeer. Poly betekend veel en meer komt ook uit het Grieks (meros) en betekend deel. De onderstaande elastomeren hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en voordat ze gebruikt worden moet er gekeken worden of ze wel geschikt zijn voor de beoogde toepassing. In de chemie en procesindustrie zijn de gebruikte elastomeren nog wel eens de zwakste schakel. Een kunststof buis heeft vaak een langere levensduur als de pakking of de O-ringen.

Het maken van de juiste materiaalkeuze is dan ook van groot belang. Zowel economisch alsook veiligheidstechnisch.

EPDM

EPDM rubber is het meest toegepaste pakkingmateriaal en is opgebouwd uit Etyleen, Propyleen en Dieenmonomeer.

Toepasbaar bij de meeste zuren en basen en bij een temperatuur van -30°C tot 120°C.

 FPM of FKM;

Fluorrubber of fluorelastomeren zoals VITON® van DuPont zijn uitstekend bestand tegen olie, de meeste oplosmiddelen en hydraulische vloeistoffen. De bestendigheid tegen chemicaliën is afhankelijk van de samenstelling en varieert tussen heel goed en slecht. Fluorrubber heeft ook als kenmerk dat het in het algemeen een veel duurder materiaal is als EPDM. Wij zien dat bij grotere projecten nogal eens een verkeerde keuze is gemaakt voor de soort en kwaliteit van de FPM afdichtingen. In het goedkopere segment van de fluorrubbers is de juiste samenstelling van het rubber niet gegarandeerd. Het compound waarvan deze fluorelastomeren zijn gemaakt, worden bijgemengd met epdm of andere soorten rubber. Bij toepassingen waarbij alleen het temperatuur bereik van belang is kan deze kwaliteit goed voldoen. Voor de toepassing als afdichting voor een chemisch zwaar belaste afdichting is de waarborging van een 100% fluorelastomeer noodzakelijk. De firma DuPont™ produceert onder de handelsnaam Kalrez® een zeer hoogwaardige perfluorelastomeer aangeduid met de afkorting; FFKM.

FPM, FKM, rubber, elastomeren, O-ring

Op de linker foto een FPM/FKM O-ring die in 8 weken tijd sterk is gedegradeerd onder invloed van azijnzuur. Op de rechter foto een EPDM O-ring die op maat is gebleven. (klik op de foto voor een uitvergroting)

 NBR;

Nitrilrubber of Nitrilbutadieenrubber (NBR) is een van de oudste kunst rubbers. Ook NBR kan sterk verschillen in soorten en kwaliteiten. In het algemeen is NBR zeer goed bestand tegen oliën en vetten. Ook wordt NBR voorgeschreven als pakking materiaal bij gasleidingen.

Revisie service;

Wilt u meer informatie over de degradatie van rubber afdichtingen en over preventief onderhoud dan beantwoorden wij graag uw vragen. Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden ontvangen wij graag per E-mail de volgende gegevens; soort medium, ouderdom van de afdichtingen, temperatuur en de druk van uw leiding of opslagtank. Op de pagina revisieset kogelkranen vind u meer informatie over de O-ringen in een kunststof afsluiter. Naast het op lokatie reviseren van kogelkranen testen we na de revisie ook vaak de installatie op lekdichtheid met een hydrostatische beproeving. Als het afpersen goed is verlopen maken we een afpers rapport op. Indien gewenst met een schrijvende meter kaart.

Praktijk voorbeelden;

Het belang van het maken van de juiste elastomeer keuze kunt u zien op onderstaande foto’s. Naast de juiste keuze van het elastomeer kan ook bij sommige mediums het elastomeer sneller degraderen dan de toegepaste kunststof. Bij onze klanten waarvan wij weten dat zij een kritisch medium in hun proces hebben wordt er door ons periodiek de elastomeren vervangen.

 

viton, FPM, degradatie, vergaan, O-ring

Na ruim 20 jaar is de kunststof behuizing nog in goede conditie, de rubber afdichtingen echter niet. Het elastomeer is compleet vergaan.

Elastomeren, EPDM, FPM, FKM, O-ring afdichting

De rubber afdichting die achter de PTFE ring zit die tegen de kogel zit van een kogelkraan is verteerd.

EPDM O-ring, verteerd, vergaan, elastomeren

Ook de EPDM O-ring in de kogelkraan is door de inwerking van 36% zoutzuur gedegradeerd. Hij is in volume (lengte) toegenomen en poreus c.q. sponzig.

elastomeren, EPDM rubber vergaan, EPDM O-ring verteerd

De EPDM O-ring is na verloop van tijd aangetast door zoutzuur 36%. In een kunststof kogelkraan zitten 7 O-ringen. De O-ringen zijn als revisie setje verkrijgbaar.

O-ringen kunststof kogelkraan, Asahi

Een revisieset O-ringen voor een kunststof kogelkraan van Asahi.

 

 

webdesign: A!tention