Lijmen PVC-U, PVC-C, ABS

Lijmverbindingen in kunststof leidingwerk zijn eenvoudig te maken, zo eenvoudig dat “iedereen” het kan. Dat merken wij regelmatig als er ergens een lekkage is opgetreden. Meestal kunnen wij, mits technisch en vaktechnisch verantwoord, een lekke PVC lijm verbinding dicht lassen. De oorzaak van een lekke lijm verbindingen is “meestal” te wijten aan (on)deskundigheid en (on)ervarenheid. De kosten om achteraf lekke verbindingen dicht te lassen kunnen behoorlijk oplopen.

Zeker bij het verlijmen van PVC  drukleidingen vinden wij twee zaken belangrijk; een vakman die opgeleid is voor het maken van lijmverbindingen in chemie of productieproces leidingen en de juiste keus aan PVC materiaal. (zie pagina PVC kwaliteit verschillen)

Kunststof drukleidingen;

Industriële leidingsystemen, PVC-U, PVC-C en ABS die gelijmd moeten worden wijken op nogal wat essentiële punten af van de reguliere PVC afvoersystemen. De wijze waarop bijvoorbeeld PVC-C verlijmd moet worden is vastgelegd in de DVS norm 2204-5. (link; DVS norm). Zo dient ontvetten niet om even te ontvetten,  ontvetten moet dusdanig gebeuren dat de toplaag van het PVC-U, PVC-C of ABS week wordt zodat er een veel betere en homogenere lijmverbinding ontstaat. Het aanschuinen van de buis volgens voorschrift is ook een absolute must, anders schraapt de scherpe kant van de buis de lijm in de mof weg.

 

Verschil tussen PVC-U, PVC-C en ABS lijm;

Deze lijmen hebben allen als basis het polymeer dat vervolgens is opgelost in een oplosmiddel. Concreet; om PVC-C lijm te maken wordt de kunststof PVC-C opgelost in een oplosmiddel, ABS lijm is derhalve niets anders dan ABS kunststof dat opgelost wordt in een oplosmiddel. Bij verlijming lost het oplosmiddel ook de buis en fitting enigszins op en na verdamping ontstaat er een homogene verbinding van gelijke kunststoffen.

Het is dus van groot belang dat de juiste lijm wordt gebruikt, PVC-U, PVC-C of ABS mogen niet met elkaar verlijmd worden. Indien PVC-U wordt verlijmd aan ABS met ABS lijm, of als PVC-U aan PVC-C wordt verlijmd met PVC lijm zal in de praktijk de verbinding wel vastzitten, maar geen een leverancier of fabrikant geeft hierop garantie of enige goedkeur. Het risico, en daarmee de verantwoording, van een loslatende verbinding ligt dan bij de verwerker die de verbinding heeft gemaakt.

PVC leidingen bestemd voor sterke zuren;

Mediums met een (zeer) lage Ph (zuren) tasten de gebruikelijke PVC lijm zoals Tangit aan. Voor deze toepassing moet er een speciale tegen zuren bestendige Dytex lijm gebruikt worden. zie ook deze pagina; Dytex verlijming.  Georg Fisher in Epe organiseert twee keer per jaar opleidingsdagen  voor het verlijmen van kunststof.(link +GF+ cursus Lijmen van industriële kunststof leidingsystemen)

 

Koelwater leidingen van grijs ABS;

Let goed op bij reparatie of uitbreiding van ABS water en koelwater leidingen. Afgelopen tien jaar hebben wij regelmatig gezien dat een klant de bestaande grijze ABS leiding had aangezien voor een PVC-U leiding. ABS en PVC-U zijn twee totaal verschillende kunststoffen en mogen niet met elkaar verlijmd worden! Als het per ongeluk wel gebeurd en er treden lekkages op dan kunnen wij deze verbinding niet dichtlassen.

Kwaliteit PVC buis en fittingen;

Er zijn heel grote verschillen in de diverse merken PVC-U (grijs PVC) buizen en componenten. Deze kwaliteitsverschillen komen aan het licht bij volcontinu processen waarbij de PVC leidingen en appendages dag en nacht (zwaar) worden belast. Voor meer uitleg over verschil in kwaliteit in PVC zie link; PVC kwaliteit verschillen en de link op die pagina over spanningscorrosie.

Een kwalitatief goed ontworpen en aangelegd systeem van PVC-U, PVC-C en ABS heeft een meer dan rendabele levensduur daar kan prijstechnisch geen andere leiding tegenop. 

Indien 100% betrouwbaarheid gewenst is dan adviseren wij een gelast leidingsysteem aan in HDPE, PP of PVDF.

Link naar ABS in het ABC register en naar ABS airline

PVC buis verlijmen

PVC lijmfout, bij een transparante buis is goed te zien dat deze niet goed verlijmt is. Bij de lichte vlekken is er geen lijmcontact.

Vond u deze informatie nuttig en/of interessant, een actie via de social buttons hieronder wordt zeer op prijs gesteld door ons!


webdesign: A!tention