PVC kwaliteit verschillen

PVC is eigenlijk, zoals veel mooie uitvindingen, per ongeluk uitgevonden. Begin 1900 kwam bij de productie van natronloog veel chloor vrij. In 1912 ontdekte Fritz Klatte dat hij het chloor kon binden en in wezen maakte hij het eerste PVC. Met deze stof werd echter niks productief’s gedaan, het was alleen een manier om van het giftige chloor af te komen. Rond 1925 werd ontdekt dat door toevoeging van andere (hulp) stoffen een bruikbaar materiaal te maken was. PVC is op dit punt nog altijd in ontwikkeling en aan verandering onderhevig.

De PVC fabrikanten houden hun recepten geheim, want PVC bestaat niet alleen uit Poly Vinyl Chloride maar er kunnen wel 20 tot 100 hulpstoffen inzitten. Bekende zijn natuurlijk kleurstoffen, UV stabilisatoren  en weekmakers die het PVC de juiste eigenschappen geeft waarvoor het gebruikt gaat worden.

Voor de kunststof apparatenbouwers en bij het aanleggen van PVC leidingsystemen is de kwaliteit en de juiste samenstelling van groot belang voor een veilige installatie. De verschillen in PVC kwaliteiten zijn enorm! De (zuivere?) grondstof Polyvinylchloride mag dan gelijk zijn maar de kwaliteit van PVC (platen, buizen, fittingen en appendages) wordt in hoge mate bepaald door de receptuur van het uiteindelijk gemaakte PVC product. Het gebruik van PVC afvoer materiaal in een chemie installatie raden wij dan ook ten sterkste af. Zeker als het gaat om chemisch hoog belaste leidingen, zoals zoutzuur 36% of zwavelzuur 96%. Hoogwaardig PVC-U is chemisch uitstekend bestand tegen deze zuren, een pvc recycling buis is dit niet. (zie ook het belangrijke aspect van PVC lijmen)

Een tweede belangrijk kwaliteits aspect is de manier van produceren. Hoogwaardig geproduceerd PVC materiaal kent veel minder inwendige materiaal spanningen.

De kwaliteit wordt dus bepaald door welke (ca. 80) grondstoffen er worden gebruikt en hoe van het aldus gemaakte granulaat een eindproduct wordt gemaakt. Als er sprake is van (inwendige) materiaal spanningen in combinatie met bepaalde conditie’s (zoals sterke zuren of chloorhoudende producten) neemt de kans op milieuspanningsbrosheid fors toe! ( link; spanningscorrosie)

Om deze reden gebruiken wij uitsluitend gerenommeerde A-merken zoals +GF+ bij onze installatie’s.

 

 

webdesign: A!tention