Natriumhypochloriet installatie

Lever kunststoftechniek B.V. ontwerpt en bouwt een complete Natriumhypochloriet installatie op specificatie en de wensen van onze klant.  Natriumhypochloriet of chloor bleekloog dosering, tanks en leidingwerk conform de BRL K903/08. Onderhoud aan bestaande installaties en nieuwbouw projecten voor Akzo Nobel, Nuon, Teijin Aramid en diverse andere opdrachtgevers. Natriumhypochloriet doseer systemen, opslag en leidingsystemen vragen om de hoogst denkbare inzet van kennis en vakmanschap. Calamiteiten dienen, zeker met NaOCL, ten alle tijde worden voorkomen.

Risico’s en gevaren van Natriumhypochloriet;

Natriumhypochloriet is een zout wat sterk oxiderend werkt en opgelost kan worden in natronloog. Natriumhypochloriet opgelost in natronloog noemen we chloorbleekloog, deze stof wordt in de industrie ingezet als een desinfecterend schoonmaakmiddel. Komt deze base in contact met een zuur ontstaat een heftige chemische reactie waarbij chloorgas vrijkomt. Chloorgas tast de longen aan, de MAC-waarde is 1,5 mg per m3. Op de huid veroorzaakt chloorbleekloog naast verbrandingsverschijnselen ook een aantasting van het eiwit in de huid en ogen en veroorzaakt zeer moeilijk genezende wonden. Natriumhypochloriet is vrij instabiel, het chloorgas komt spontaan vrij uit de oplossing, deze ontgassing die ook door contact met RVS wordt versnelt kan een hoge en zeer gevaarlijke drukopbouw geven in leidingen die afgesloten (ingeblokt) zijn. RVS leidingen kunnen zelfs door de inwerking van het chloor barsten, zie ook de pagina; RVS 304 en 316 corrosie chloor

Materiaal keuze,

Doordat natriumhypochloriet buitengewoon reactief is en opgelost is in een sterke base is de materiaal keuze in kunststof beperkt en afhankelijk van de concentratie actieve chloor en de omgevingstemperatuur.

Tot een concentratie van 2 ppm actieve chloor en bij een maximale temperatuur van 60 graden C. kan PVC-U, HDPE en PP-H worden ingezet.

Bij Natriumhypochloriet tot 6% actief chloor met een maximum temperatuur van 40 graden C. kan PVC-U, PTFE en PFA worden ingezet als leidingsmateriaal.

Bij Natriumhypochloriet met 6% tot ca. 16% kan PVC-U worden ingezet mits verlijmd met Dytex lijm, de maximale temperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden C. en na 10 jaar dient het leidingwerk vervangen te worden. PFA en PTFE zijn wel zeer geschikt voor deze hoge concentratie’s chloor en hebben tevens een goede temperatuur bestendigheid.

 

Elastomeren;

Als pakking materiaal bij flensverbindingen en als elastomeer keuze bij kogelkranen adviseren wij EPDM te gebruiken. Elastomeren zijn bij kritische media nog wel eens de zwakste schakel in de keten, wij adviseren daarom deze op te nemen in een onderhoudsschema waarbij alle pakkingen elke vijf jaar worden vervangen.

Deze kunststoffen worden wel beïnvloed door dit medium en daarmee is de installatie beperkt in de veilige levensduur tot 20 jaar. Bij de berekening van de tank geld een verzwakkingsfactor van 1,9. NaOCL wordt in de BRL K903 en in de BRL K21009 gerekend tot de kritische media.

Veiligheid;

Ongelukken en incidenten met chloorbleekloog zijn in grote mate te voorkomen door een dubbelwandige buisconstructie met een PVC transparante buis waarin een PTFE of PFA buis of slang doorheen loopt. Deze materialen hebben wel een zeer goede chemische bestendigheid tegen chloor.

Natriumhypochloriet installatie, dubbelwandige chloorbleekloog leiding

Een dubbelwandige chloorbleekloog leiding, PTFE buis in een PVC transparante buis.

 

Natriumhypochloriet; dosering,

Om chloorbleekloog veilig te doseren bouwen wij de pompen, drukhoudventielen, pulsatiedempers en flowmeters in een PVC pompkast. Vanaf de doseerkast komt een chloorbleekloogleiding naar het doseer- of injectiepunt. Deze leiding is in gebieden waar mensen werken meestal dubbelwandig uitgevoerd. De dubbelwandige leiding wordt altijd afgeperst op lekdichtheid zodat wij en onze klant zeker weten dat de installatie veilig is. Zowel de beschermbuis alsook de medium doorvoerende buis wordt getest. Indien natriumhypochloriet in een RVS leiding gedoseerd moet worden hebben wij daar een PTFE injecteur voor ontwikkeld die voorkomt dat de RVS leiding aangetast wordt door het vrije chloor.

Onderhoud;

Door onze ruime ervaring met installatie’s met Natriumhypochloriet  hebben wij ruime ervaring in het veilig stellen en schoonmaken van deze installaties.

Op onderstaande pagina’s vind u meer informatie over;

Opslagtanks,

Doseertanks,

pompkasten,

doseer installaties,

lek- en opvang bakken

vulkasten,

Dubbelwandige leidingen

Contain-IT plus systeem van +GF+

pulsatiedemper

RVS 304 en 316 corrosie chloor

Natriumhypochloriet installatie, chloorbleekloog

Een complete Natriumhypochloriet installatie met een dubbelwandige PVC doseertank en de doseerpompen in een PVC pompkast. Leidingwerk dubbelwandig van transparant PVC met PTFE slangen.

webdesign: A!tention