Zwavelzuur installatie

Lever kunststoftechniek B.V. levert complete zwavelzuur installatie’s. Tanks en leidingwerk conform de BRL K903/08. Kleinschalig onderhoud maar ook nieuwbouw projecten voor Akzo Nobel, Nuon, Teijin Aramid en diverse andere opdrachtgevers. Zwavelzuur opslag en leidingsystemen vragen om de hoogst denkbare inzet van kennis en vakmanschap. Risico’s met calamiteiten dienen, zeker met een zwavelzuur installatie, ten alle tijde worden voorkomen.

Materiaal keuze,

De chemische reistentie van PVC-U en PVC-C tegen H2SO4 96% is uitstekend en wordt veel toegepast. PVC-U bij een lagere concentratie dan 96% en PVC-C  kan ingezet worden tot en met 98% zwavelzuur.  PVC heeft twee nadelen; gelijmde leidingdelen zijn kwetsbaarder voor lekkage’s  dan gelaste kunststof leidingen. Het tweede nadeel van PVC-U is de beperkte temperatuur bestendigheid. Zodra er op enige wijze water in het systeem komt, bijvoorbeeld als het systeem gespoeld moet worden i.v.m. onderhoud aan de pompen dan zal de temperatuur zeer sterk oplopen en de PVC leiding zal opzwellen en kan zelfs uit elkaar barsten. Ook bij het spoelen van zwavelzuur leidingen i.v.m. sulfaat aanslag of als een kogel terugslagklep bij een injectiepunt begint door te laten heeft dit grote gevolgen. Daarom ontwerpen wij installaties met zwavelzuur dusdanig dat deze de maximale temperatuur aan kan die deze exotherme reactie teweeg kan brengen.

PVC-C heeft de beste chemische bestendigheid en kan een hogere temperatuur aan dan PVC-U. Indien er wordt gekozen voor PVC dan mag deze meestal niet gelijmd worden met de gewone PVC lijm Tangit. Bij een concentratie die hoger is als 70% zwavelzuur moet de lijmverbinding worden gemaakt met speciale zuurbestendige PVC lijm; Dytex Voor meer informatie over het lijmen van PVC-U en PVC-C kijk op de pagina; Lijmen PVC-U, PVC-C, ABS

Ons advies is het leidingwerk uit te voeren in PVDF, PTFE of PFA. Deze soorten kunststoffen zijn chemisch zeer hoog resistent tegen zuren en blijven veilig tot een temperatuur van ca.120gr.C. Bij een zwavelzuur concentratie die hoger is dan 96% kan geen PVDF gebruikt worden, daar zal PVC-C, PTFE of PFA gebruikt moeten worden. HDPE is bij zwavelzuur concentraties hoger dan 80% niet geschikt.

Elastomeren;

De keuze voor de juiste elastomeren is zeer belangrijk, er zijn vele soorten rubber, bij zwavelzuur dient er bij alle soorten concentraties een fluorpolymeer worden gebruikt. Deze pakkingen en O-ringen worden verhandeld onder de naam FPM en FKM. De rubbersoorten EPDM en NBR mogen niet toegepast worden bij zwavelzuur, deze degraderen en worden poreus of ze lossen op.  Meer informatie over FPM / FKM

Zwavelzuur dosering,

Om zwavelzuur veilig te doseren bouwen  wij de pompen, drukhoudventielen, pulsatiedempers  en flowmeters  in een PVC pompkast. Vanaf de doseerkast komt een PVDF of een PTFE of PFA buis naar het doseerpunt. Deze leiding is in gebieden waar mensen werken dubbelwandig uitgevoerd. De dubbelwandige leiding wordt altijd afgeperst op lekdichtheid zodat wij en onze klant zeker weten dat de installatie veilig is. Zowel de beschermbuis alsook de medium doorvoerende buis wordt getest. Indien zwavelzuur wordt gedoseerd in een andere leiding ontstaat op deze plaats een sterke warmte ontwikkeling, zo zeer zelfs dat er schade kan optreden. Voor dit probleem hebben wij diverse oplossingen die reeds vele jaren uitstekend functioneren.

Veiligheid;

Een volledige omschrijving over de veiligheid van een zwavelzuur installatie is in een paar zinnen niet te geven. Op steeds meer plaatsen staan tegenwoordig zwavelzuur installatie’s, denk aan chemische lucht wassers om ammoniak en geur af te vangen. (varkenshouderij en pluimvee)

Met name voor deze groep een paar praktische tips als er onverhoopt een calamiteit plaats vind;

Zorg eerst voor uw eigen veiligheid en waarschuw andere mensen, een tweede man of vrouw

Los in een emmer lauw water een half zakje Soda op, Soda neutraliseert snel en effectief zwavelzuur en kan zeer goed gebruikt worden om verdere aantasting van materialen en huid te voorkomen.

Zwavelzuur in hogere concentratie’s is een vloeistof die glibberig is, er is een groot risico op uitglijden!

Gebruik alle benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), Goede laarzen, gelaat scherm, handschoenen, zuur bestendige kleding (in nood gevallen een stevig regenpak van PVC )

Zorg voor stromend schoon water direct in de buurt waar u moet gaan opruimen, leg een slang uit en laat die rustig lopen, MAAR NIET OP HET ZWAVELZUUR! (deze maatregel is preventief voor uw veiligheid)

Afhankelijk van de hoeveelheid vrijgekomen zwavelzuur en opruim mogelijkheden maakt u uw afweging, in veel gevallen zal er uiteindelijk gespoeld moeten worden met water.

Water wat in contact komt met een hoge concentratie zwavelzuur kan door de hevige reactie stoom opleveren, een druppel water die valt op 96% H2SO4 lijkt op een druppel water die valt in een hete friteuse! Door deze heftige reactie kan het zuur omhoog spatten! Hou voldoende afstand!

Zwavelzuur met een hoge concentratie is minder reactief dan zwavelzuur met een lagere concentratie, zodra er wordt schoongemaakt wordt met water is het meest gunstig om de concentratie van het zuur zo snel mogelijk te verdunnen, oftewel eerst goed voorbereiden en dan pas met water schoonspuiten.

De damp die vrijkomt is ook reactief, H2SO4 ontleed in H2O en SO3, zodra de SO3 damp in contact komt met water, uw ogen of longen ontstaat weer zwavelzuur! vermijd daarom het contact met de damp en/of zwavelzuur rook.

Alles wat in contact is geweest met  het zwavelzuur zoals gereedschap, koppelingen en uw handschoenen dompelt u in de emmer met Soda, binnen enkele seconden is het zuur neutraal. Ook aangedane huid oppervlak kan met deze soda oplossing worden geneutraliseerd.

Dat u zeer voorzichtig moet zijn met zwavelzuur wordt nog het beste geïllustreerd als u Googelt op afbeeldingen en zwavelzuur, zie deze afbeeldingen; Zwavelzuur 

Preventief doet u er goed aan om op een vaste plaats de PBM’s klaar te hebben liggen en twee zakjes Soda (Natriumcarbonaat) en een emmer.

 

Onderhoud;

Door onze ruime ervaring met installatie’s met zwavelzuur hebben wij ruime ervaring in het veilig stellen en schoonmaken van zwavelzuur installaties.

Op onderstaande pagina’s vind u meer informatie over;

Opslagtanks,

Doseertanks,

pompkasten,

doseer installaties,

lek- en opvang bakken

vulkasten,

Dubbelwandige leidingen

Pulsatiedemper

Zwavelzuur installatie, 96%, pomp, kast, doseer installatie, H2SO4

Doseer installatie met twee pompjes en PVDF leidingwerk voor 96% zwavelzuur

Dubbelwandige zwavelzuur leiding, H2SO4, 96%, veilig, PTFE buis, PVC transparant

PTFE buis in een transparante PVC buis.

Zwavelzuurleiding, PTFE, PFA, lassen, H2SO4 96%, IR lassen, infrarood lassen, GF,, PFA Parker, PFA Entegris

Infrarood (IR) lassen van een PFA zwavelzuur leiding bij de klant op locatie

zwavelzuur installatie, zwavelzuurdosering. H2So4 installatie, pvdf, zwavelzuurleiding

Zwavelzuur flowmeter veilig in een kastje, leidingen dubbelwandig

PVC buis te warm, PVC leiding opgeblazen

Deze PVC leiding is door de exotherme reactie zo warm geworden dat hij is vervormd en niet meer veilig is.

zwavelzuur leiding

HDPE is ongeschikt voor zwavelzuur concentratie van 96%. Klik op de foto voor vergroting…

Vond u deze informatie relevant en /of interessant? Een bedankje of het delen van de informatie via een like, tweet of een Google+ wordt door ons zeer gewaardeerd!

Indien u deze informatie op uw website wil gebruiken dient u een bronvermelding te plaatsen met een link naar deze website.

Mist u bepaalde informatie; laat het ons weten, dat stellen wij zeer op prijs!

 

webdesign: A!tention