Formaldehyde Formaline installatie

Installatie’s met specifieke chemicaliën als formol of formaline vereisen kennis, ervaring en verantwoordelijkheid van de installateur. Formaldehyde CH2O is een gas vorm, indien dit gas wordt opgelost tot 37% in water dan wordt dit 100% Formaline of Formol genoemd. Het gas Formaldehyde heeft een zeer sterke en onaangename geur en is giftig en carcinogeen.(kankerverwekkend) Bij productie bedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van Formaline waar ca. 10% methanol in zit als stabilisator. Als deze stabilisator er niet in zit dan kan de oplossing veranderen in mierenzuur. Methanol is in zekere zin verwant aan Formaldehyde omdat bij opname in het lichaam de lever methanol door het enzym alcoholdehydogenase omzet in Formaldehyde.

Onverhoopte calamiteiten met deze stof heeft grote gevolgen voor mens, milieu en voor de stil te leggen productie. Op het moment dat er formaldehyde geroken kan worden is de wettelijke Mac waarde bereikt. De Gezondheidsraad waar de Commissie WGD werkzaam is adviseert een advieswaarde van 0,12ppm (0.15 mg/m3) gemiddeld over een achturige werkdag en een piekwaarde van 0,42 ppm (0.5 mg/m3). Deze waarde’s liggen tientallen malen lager dan de waarde die gold eind 1980.

Materiaal keuze formaline installatie,

De juiste materiaal keuze wordt bepaald door de specifieke toepassing en de (maximale) temperatuur. De meeste kunststoffen hebben een redelijke tot goede resistente eigenschappen tegen HCCOH. Omdat bij industrieel gebruik vaak 10% methanol in de formaline zit adviseren wij bij voorkeur leidingwerk van Polypropeen (PP) en PVDF. Beide kunststoffen zijn goed bestand tegen Formaline, echter kan Polypropeen slecht tegen blootstelling aan UV licht. Bij een afgeschermde constructie zoals een dubbelwandige leiding met een HDPE mantelbuis is PP uitstekend te gebruiken. De veiligste oplossing is PVDF, PVDF is een high performer kunststof en de beste keuze voor Formol / Formaline, technisch gaat PVDF zonder problemen 50 jaar mee.

Formaline doseren,

Om formaline veilig te doseren bouwen wij de pompen, drukhoudventielen, pulsatiedempers en flowmeters in een PVC pompkast. Vanaf de doseerkast komt een formalineleiding naar het doseer- of injectiepunt. Deze leiding is in gebieden waar mensen werken meestal dubbelwandig uitgevoerd. De dubbelwandige leiding wordt altijd afgeperst op lekdichtheid zodat wij en onze klant zeker weten dat de installatie veilig is. Zowel de beschermbuis alsook de medium doorvoerende buis wordt getest.

Lever Kunststoftechniek B.V. heeft reeds tientallen jaren ervaring met de installatie delen die nodig zijn voor het werken met formaline.

In het ABC register vind u meer informatie over;

Opslagtanks,

Doseertanks,

pompkasten,

doseer installaties,

lek- en opvang bakken

vulkasten,

Dubbelwandige leidingen

Pulsatiedempe

Wilt u meer informatie over onderhoud, vervanging of nieuwbouw van een formaline installatie, mail dan naar info@leverkunststoftechniek.nl

Formaldehyde Formaline installatie

De formaldehyde doseerkast

Formaline tank, Formol opslag

Polypropeen doseertank met industriële formaline

 

webdesign: A!tention