Gaswasser zoutzuur damp en ammoniakgas

Op de diverse productie bedrijven van Akzo Nobel staan zoutzuurtanks met een gaswasser zoutzuur damp. De gaswasser /HCL scrubber zorgt ervoor dat als er lucht met zoutzuurdamp uit de tank komt dat dit gas wordt afgevangen. Zoutzuurdamp is zeer reactief en richt zeer veel schade aan. Hiervoor zijn verschillende oplossingen voor om deze dampen af te vangen.

Nadeel van de meeste oplossingen (filterpotten) zijn dat ze frequent gecontroleerd moeten worden of ze goed functioneren.  In deze filterpotten zitten korrels die verkleuren naarmate ze verzadigd raken. Zodra deze paars of bruin zijn gekleurd moeten de korrels vervangen worden.  Wij zien, dat het vervangen van deze korrels wel eens te laat is gebeurt, met als gevolg een door zoutzuur damp aangetaste ruimte. Roestvaststaal oxideert en verfwerk wat aangetast is. De schade is dan vaak al groter dan de prijs van dit wassertje.  Akzo heeft een eigen type wasser(tje) die altijd gevuld is met water en die altijd alle schadelijke dampen afvangt.

Het grote voordeel van deze wasser is dat hij (nagenoeg) geen water verbruikt, altijd functioneert en visueel zeer goed te zien is of het water in de wasser vervangen moet worden. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit dient de wasser ca. 4 tot 6 maal per jaar afgelaten te worden en opnieuw te worden gevuld. Wordt dat een keer “vergeten” dan blijft de wasser toch zijn werk goed doen!

Een gaswasser die met water als wasmedium werkt heeft een luchtweerstand die gelijk is aan de waterkolom hoogte in de wasser. Globaal is elke centimeter water één millibar. Deze wasser heeft een waterkolom van 20 cm. De overdruk in de tank bedraagt tijdens het vullen van de tank 20 millibar. De tank dient berekend te zijn op het medium zoutzuur en een overdruk aankunnen van minimaal 30 millibar.

Deze wasser is geschikt tot een vul volume van 6000 liter per uur. De prijs van deze wasser is af fabriek 2.300,- euro. Indien gewenst kunnen wij ook voor de montage zorgen.

Gaswasser ammoniakgas;

Behalve zoutzuurdamp laat ook ammoniakgas zich zeer goed afvangen met deze gaswasser. Ammoniakgas vormt zich in water tot ammonia volgens het volgende proces; NH3 + H2O = NH4 + OH. Het water wordt aldus basisch, en kan tot wel 33% in volume toenemen. Bij hoge concentraties amoniakgas kan het water aangezuurd worden met zwavelzuur, daarmee wordt de opvangcapaciteit van de wasser vergroot. De wasser is gemaakt van PVC-U, dit materiaal is zeer goed bestand tegen ammoniak. Ook HDPE (polyetheen) heeft een goede resistentie tegen ammonia. Zie ook voor meer informatie over ammoniak en de oplosbaarheid ervan op de Wikipedia pagina Ammoniak

 

Gaswasser zoutzuur, zoutzuurdamp wasser, zoutzuurdamp

De gaswasser voor zoutzuur zoals die nu geleverd wordt. Klanten die deze wasser gebruiken zijn zeer enthousiast over het feit dat er direct zichtbaar is of de wasser functioneel is. Gewone wassers staan nog wel eens per ongeluk droog….

Wilt u meer informatie over deze gaswasser of levertijd , mail dan uw verzoek naar info@leverkunststoftechniek.nl 

Installatie en gebruiksvoorschriften AKZO gaswasser HCL

gaswasser zoutzuurdamp, scrubber

Twee Akzo gaswassers klaar voor verzending.

gaswasser zoutzuur, gaswassertje, zoutzuur dampen afvangen

Akzo gaswasser(tje) bij een HCL doseer installatie (“oude” installatie met een gaswasser)

 

Naast dit type wasser leveren we ook de traditionele HDPE wasser.

Kunststof gaswasser

HDPE tegenstroonwasser

 

Wilt u meer informatie over deze gaswasser of levertijd , mail dan uw verzoek naar info@leverkunststoftechniek.nl

Installatie en gebruiksvoorschriften HDPE gaswasser HCL

webdesign: A!tention