Glasvezel matten en roving

Glasvezel matten zijn opgebouwd uit gesneden glasvezels met meestal een lengte van 25 tot 50 mm.  Elk vezeltje van de mat  bestaat  uit een groot aantal filamenten. (heel dunne glasdraden gemaakt uit gesmolten glas) Deze vezels worden door middel van een (chemisch) bindmiddel aan elkaar gekleefd. Dit bindmiddel lost op zodra het in contact komt met een polyesterhars. Dit gebeurt niet of heel moeizaam als de glasmat wordt geïnpregneerd met een epoxyhars. Bij het gebruik van een epoxy hars gebruikt men daarom glasweefsels.

 

Nadat de filamenten zijn gemaakt wordt deze voorzien van een soort coating die ervoor zorgt dat het grote aantal ragfijne glasdraadjes bij elkaar blijven en zo een vezel vormen. Bovendien zorgt deze coating ervoor dat de hars zich beter kan hechten aan het glasdraadje. Hoe dunner het draadje hoe meer oppervlak (per kilo gewicht glas) er ontstaat en des te beter is de hechting tussen het glas en de hars.

 

Een streng glasgaren die zonder twist (in elkaar gedraaid) op een spoel wordt gewikkeld noemen we roving.  Roving wordt gebruikt om glasweefsels te maken maar wordt ook veel gebruikt bij bedrijven die polyester spuiten. In het spuitpistool wordt het glasgaren in stukjes gesneden van ca. 25 tot 50 mm en tezamen met de hars en verharder weggespoten. Deze methode wordt toegepast bij met name seriematige productie met behulp van mallen.
Glasweefsels worden gevormd door de filamentgarens in elkaar te weven. Weefsels voor de verwerking met een polyester hars of een epoxy hars zijn in vrijwel alle soorten, dikte’s en variaties te koop.

 

 

 

 

webdesign: A!tention