PVC lijmverbinding lekt

Als u in Google zoekt op PVC lijmverbinding vult Google het woord als sugestie al aan, PVC lijmverbinding lekt. U bent niet de enige die deze pech overkomt. PVC lijmen is niet moeilijk en toch worden er zeer frequent fouten mee gemaakt. Hoe het wel moet is ook op deze site terug te vinden bij; Lijmen PVC-U, PVC-C, ABS

PVC lijmverbinding lekt; de oplossing;

De beste oplossing is het vervangen van de lijmverbinding die lekt. Bij dunwandig PVC afvoer materiaal kan de lekkende verbinding soms nog met vulcaniserende tape worden gedicht, zo niet dan vervangen. Bij PVC drukleidingen, die geschikt zijn voor een druk van 10 of 16 bar is het materiaal van de PVC bocht of sok dik genoeg om de oude PVC buis eruit te halen. Dit werk vereist wel de nodige ervaring,

maar voor alle tuin, zwembad en Koi-vijver eigenaren de onderstaande mini cursus;

Verwijderen van de lekkende verbinding, pvc lijmverbinding losmaken;

Zaag de buis door ca. 8mm voor de lekkende verbinding. Stop in de buis die in de lekkende verbinding zit een prop nat gemaakte doek en duw deze tot net in de bocht  of fitting. Dit moet om te voorkomen dat de buis aan de andere kant van de fitting te warm wordt en vervormt, ook helpt het tegen brandgevaar! Verwarm het stukje buis wat nog in de lijmverbinding zit nu aan de binnen kant met een verfstripper, de luchttemperatuur moet ongeveer 300 gr zijn. Als u geen hetelucht föhn heeft kan het ook met een open vlam, maar dit zal veel eerder leiden tot ‘ongewenst resultaat’. ( U zult met de vlam moeten aaien en niet warm stoken, dus een ‘snelle’ strijkende beweging over het oppervlak en dan een pauze inbouwen) De uiteindelijk bedoeling is om de PVC lijm dusdanig te verwarmen dat deze week wordt. Dat zal bij ca. 100 gr. C. gebeuren. Kunststof laat warmte slecht door, het is tenslotte een goede isolator, de kunst is door ‘pulsgewijs’ te bewegen met de warmte bron de buis rustig op te warmen. Breng de föhn naar de buis toe en verwarm gedurende twee seconden met een licht draaiende beweging de binnen kant van de buis. Dan een of twee seconden rust en dan weer gedurende korte tijd verwarmen. Verwarm je te veel en te snel, en dat is de meest gemaakte fout, dan verkleurt het PVC bruin of erger zwart. Op dat moment ontstaan er giftige dampen. Doe je het echt veel te rustig dan wordt de buis wel mooi gelijkmatig heet maar ook de PVC knie/bocht of sok. De kunst is dus door rustig de PVC buis op te warmen, dat de lijmlaag heet genoeg is, en dat de lijm weer zacht wordt. Met een grote platte schroevendraaier kunt u voelen aan de uitstekende rand buis (die ca. 8mm) of de buis taai rubberachtig wordt, zodra u voelt dat de uitstekende PVC buis zacht aanvoelt duwt u voorzichtig de schroevendraaier tussen de mof en de buis. Als dit nog niet goed wil dan verwarmt u nog even verder. Op het moment dat u de buis kan ‘loswrikken’ dan maakt u een stukje los met de schroevendraaier en met een waterpomp tang draait u de buis om de tang heen. Als u het goed heeft gedaan dan is de buis eruit en de fitting nog heel. Is de fitting toch te warm geworden en vervormt dan kunt u hem weer in de vorm duwen met een schoon stuk nieuw buis. Laat de fitting enigszins afkoelen en maak de fitting grondig schoon met een PVC reiniger.

Vond u deze informatie bruikbaar dan wordt een Facebook, Google+ of twitter like’je onder aan deze pagina zeer op prijs gesteld door ons!

Waarschuwing; Deze werkwijze is ook toepasbaar bij vers en fout gelijmde verbindingen. Echter, pas op,  in de buis ontstaat heel snel een brandbaar / explosief gasmengsel door de oplosmiddelen die in PVC lijm zitten. Zeker bij buizen groter dan 63 mm kan dat snel leiden tot brand en verwondingen.

Door ons geadviseerde PVC lijm is Tangit

PVC lijmverbinding lekt, en kan niet verwijderd worden;

Zeker bij grotere leiding diameters is de bovenstaande oplossing niet altijd mogelijk. Dan is er nog de mogelijkheid om het lek dicht te lassen. PVC lassen is een specialisme wat geleerd moet worden en is werk voor de vakman. PVC lassen

PVC lijmverbinding lekt

Een PVC lijmverbinding aangelegd door een installateur.

PVC lijmverbinding lekt

PVC is een goed lasbaar materiaal, oude lijmresten verwijderd en de verbinding dicht gelast.

PVC verlijmen, PVC lijmfout

PVC buis rond 315 mm, buis is van transparant PVC. De lichte vlekken geven aan dat er onvoldoende lijm is gebruikt.

PVC buis verlijmen, lekkende PVC verbinding

Detailfoto van de transparante PVC buis. Duidelijk zichtbaar is de verkeerde verlijming.

 

Vond u deze informatie relevant en /of interessant? Een bedankje of het delen van de informatie via een like, tweet of een Google+ wordt door ons zeer gewaardeerd!

Indien u deze informatie op uw website wil gebruiken dient u een bronvermelding te plaatsen met een link naar deze website.

Mist u bepaalde informatie; laat het ons weten, dat stellen wij zeer op prijs!

 

webdesign: A!tention