RVS 304 en 316 corrosie chloor

RVS wordt vaak in de volksmond roestvrijstaal genoemd, dat RVS 304 en 316 toch corrosie gevoelig is komt in hoofdzaak door chloor moleculen. De afkorting RVS staat eigenlijk voor roest vast staal.

Naast de vele bijzondere soorten RVS kan men RVS indelen in grofweg twee type’s; RVS 304 en RVS 316.

Bij bevestigingmateriaal zoals bouten en moeren staat A2 voor de RVS 304 kwaliteit en staat A4 voor de RVS 316 kwaliteit. In RVS A2, ook wel 18/8 genoemd zit 18%chroom en 8% Nikkel. In de A4 bouten en moeren zit ca. 17% chroom, 2,5% Molybdeen en 12% nikkel.

De molybdeen die wel bij A4 bouten en moeren zit zorgt  in enige mate voor een glijdend/zelfsmerend effect, bij RVS A2 dienen bouten en moeren altijd ingevet te worden om te voorkomen dat de schroefdraad spontaan gaat invreten waardoor de moer onbeweegbaar vast komt te zitten terwijl de bout nog los in het boutgat zit.

Chloor en RVS

RVS heeft één duidelijke zwakheid en dat is de slechte corosie weerstand tegen chloor. Heel veel stoffen waar chloor in zit, b.v. keukenzout (natriumchloride/pekel), zoutzuur, magnesiumchloride,  chloorbleekloog ( natriumhypochloriet) en nog vele andere producten waar chloor in zit tasten RVS aan.

MIC; microbiologically-induced-corrosion

Een andere oorzaak van corrosie bij RVS is de invloed van microbiologie, ook deze kunnen de oorzaak zijn dat RVS 316-L leidingen al na twee jaar door gaan corroderen!

Wilt u meer informatie over;  MIC-microbiologically-induced-corrosion

Ook RVS 316 of bouten en moeren van A4 kwaliteit worden op den duur ernstig aangetast. Om deze reden wordt RVS montagemateriaal niet meer toegestaan bij de constructie van zwembaden.

 

RVS 304 en 316 corrosie chloor, RVS oxidatie, RVS A4 bout

Een RVS A4 bout zeer ernstig aangetast door chloor, klik op de foto voor een grotere weergave

 

RVS corrosie, RVS 316 corrosie, RVS putcorrosie, RVS spleetcorrosie

RVS (316) bout en moer van A4 kwaliteit. Goed te zien is de putcorrosie en de spleetcorrsie.

webdesign: A!tention