Spiegellassen of stuiklassen
Twee verschillende benamingen die hetzelfde betekenen. Deze lastechniek, het spiegellassen of stuiklassen kan worden toegepast bij o.a. HDPE (polyetheen), PP (polypropeen), PVDF (Polyvinyldieenfluoride) en diverse variaties op deze soorten kunststoffen. De benaming stomplassen wordt ook wel gebruikt, wij gebruiken deze benaming voor het lassen van kunststof platen.
Spiegellassen is een zeer betrouwbare, veilige en gunstige verbindingstechniek voor een groot diameter bereik.
Het las oppervlak van de kunststof buizen en fittingen wordt verwarmd met een verwarmingselement dat een lasspiegel wordt genoemd. De temperatuur van de lasspiegel is bij dikwandige HDPE buizen 210 gr.C. , bij het lassen van polypropeen is de temperatuur 220 gr. C. Na de opwarm druk (op rillen van de las) wordt het las oppervlak gedurende een vaste tijd per mm/2 buis oppervlak door verwarmd tot de juiste las temperatuur is bereikt. De machine wordt open gestuurd en de las spiegel wordt er tussen uit gehaald, daarna wordt de machine weer gesloten en zo worden de delen verbonden door middel van de mechanische druk en zonder gebruikmaking van aanvullende materialen.
Dit resulteert in een zeer betrouwbare en homogene verbinding. Zo betrouwbaar dat wij al ons spiegellaswerk voor 100% kunnen garanderen! Van de vele duizenden lassen van afgelopen dertig jaar is er nog nooit een die kapot is gegaan!
Naast goed gereedschap en vakkennis is natuurlijk de motivatie en concentratie de sleutelwoorden van goed vakmanschap! En daar staan wij garant voor! Wij kunnen zowel volgens de DVS norm 2207-1 lassen maar ook volgens de NEN 7200. In eigen beheer hebben wij een groot equipment met een tiental spiegellas machine’s en bijbehorende aggregaten.
Ook voor prefab spiegellas werk, zoals het maken van zinkers en duikers maar ook voor drukloze HDPE afvoersystemen van Geberit of Akatherm maken wij graag een offerte voor u.
Geschiedenis spiegellassen;
Het spiegellassen van buizen en hulpstukken gebeurt in ieder geval al vijftig jaar, de eerste hydraulische buizen lasmachine die bij ons in gebruik werd genomen is uit 1966. In ons archief zitten nog oude documentatie van deze machine; Hydraulische lasmachine geleverd door Vink Kunststoffen.
Tot in de jaren 80 uit de vorige eeuw werden ook veel hulpstukken zelf gemaakt van een stuk buis, dit waren verstekbochten en T-stukken. De te lassen delen werden eerst in verstek gezaagd en werden vervolgens “los uit de hand” gelast. Daarvoor hadden we twee stationaire las spiegels. Deze oude lasspiegels hadden een verwarmingselement van aluminium die afgedekt was met een losse teflon bekleding. De bovenkant van de spiegel had een hoek van 60 gr. waar een plaat kunststof op gebogen kon worden. (abkantschweißen)
Lastabellen voor spiegellassen;
Bij elke lasmachine horen een lastabellen met daarop alle benodigde lasparameters. Om de juiste druk tijdens het opwarmen (oprillen) en bij het afkoelen te bepalen zit er op elke spiegelas machine een schaalverdeling of manometer die moet corresponderen met de lastabel die bij die machine hoort. Het is van zeer groot belang dat de monteur de juiste tabel bij zich heeft, de tabel van een ander merk of type lasmachine geeft niet de juiste waarde aan. Uiteraard moet de lastabel corresponderen met het materiaal wat wordt gelast, de tabellen met daarop aangegeven de lastemperatuur, druk en tijden (opwarmtijd, doorwarm tijd en de afkoeltijd) van HDPE, PP en PVDF verschillen zeer sterk. Op de website van Widos kunt u alle lastabellen die bij een Widos lasmachine behoren downloaden. Widos lastabellen
De lastabellen van Widos zijn gebaseerd op de DVS 2207, als er gelast dient te worden volgens de NEN 7200 zijn andere tabellen nodig. De lastijden zijn conform de NEN 7200 iets langer en de druk is 0,18 N per mm\2 in plaats van 0,15 N per mm\2.
Op deze link een video (you tube) van het spiegellassen met een kleine lasmachine en met een grote hydraulische lasmachine bij ons in de werkplaats.
De term stomplassen wordt meestal gebruikt bij het stomplassen van kunststof platen met een stomplasbank.