Kaliumhydroxide installatie

Kaliumhydroxide / kaliloog installatie

Lever kunststoftechniek B.V. levert complete kaliumhydroxide doseer installatie’s. Tanks en leidingwerk conform de BRL K903/08. Kleinschalig onderhoud maar ook nieuwbouw projecten voor Akzo Nobel, Nuon, Teijin Aramid en diverse andere opdrachtgevers. Kaliloog opslag en leidingsystemen vragen om de hoogst denkbare inzet van kennis en vakmanschap. Risico’s met calamiteiten dienen, zeker met KOH, ten alle tijde worden voorkomen.

Risico’s en gevaren van Kaliloog;

Doordat kaliloog zeer hygroscopisch is komt het voor dat bij een gelijmde verbinding geen lekkage optreed bij het afpersen met water en toch ontstaan er door met het oog niet waarneembare poreusheid van de lijmverbinding na verloop van tijd de bekende witte loog kristallen. Ook schroefdraad afdichtingen zijn dikwijls bedekt met loog kristallen. Deze loog kristallen, vaak in de vorm van “bloemkooltjes” zijn chemisch gezien gelijk aan Kaliumhydroxide. Zodra deze in contact komen met water of een vochtige huid dan ontstaat weer kaliloog. Het gevaar daarvan is dat het eiwit van de huid wordt afgebroken. Indien de aangedane huid niet tijdig langdurig wordt gespoeld met water dan ontstaan er een diepe aantasting van het huidweefsel. Het herstel van huid wonden verloopt langzaam en niet altijd volledig. Waar bij aanraking met zuren men direct voelt dat het bijtend is, is dit bij kaliloog, een base, niet het geval. Op het moment dat het pijnlijk wordt is de schade vaak al ernstig. Uiteraard gebeurt dit ook bij het hoornvlies van het oog, doordat de peptidebindingen, van in het oog voorkomende eiwit (proteïnen), worden afgebroken tot kleinere polypeptiden zijn de gevolgen ingrijpend en dikwijls blijvend.

Materiaal keuze,

De juiste materiaal keuze wordt mede bepaald door de concentratie van het loog, de (maximale) temperatuur en blootstelling aan UV licht. De meest geschikte kunststof voor leidingen is polypropeen en polyetheen. Onze voorkeur bij leidingwerk gaat vaak uit naar gelaste polypropeen verbindingen. Polypropeen is zeer goed bestand tegen kaliloog tot 50%.

Naast de gelaste leidingsystemen voldoet ook de gelijmde systemen van PVC-U en PVC-C goed als leiding- en constructiemateriaal.

Opslagtanks en doseertanks worden gemaakt van Polyetheen (HDPE) of Polypropeen (PP)

Voor pakkingen en O-ringen adviseren wij als elastomeer EPDM rubber.

Kaliloog dosering,

Om KOH veilig te doseren bouwen wij de pompen, drukhoudventielen, pulsatiedempers en flowmeters in een PVC pompkast. Vanaf de doseerkast komt een leiding naar het doseer- of injectiepunt. Deze leiding is in gebieden waar mensen werken meestal dubbelwandig uitgevoerd. De dubbelwandige leiding wordt altijd afgeperst op lekdichtheid zodat wij en onze klant zeker weten dat de installatie veilig is. Zowel de beschermbuis alsook de medium doorvoerende buis wordt getest.

Onderhoud

Door onze ruime ervaring met installatie’s met kaliumhydroxide hebben wij ruime ervaring in het veilig stellen en schoonmaken van uit bedrijf te nemen installaties.

In het ABC register vind u meer informatie over;

Opslagtanks,

Doseertanks,

pompkasten,

doseer installaties,

lek- en opvang bakken

vulkasten,

Dubbelwandige leidingen

pulsatiedemper

webdesign: A!tention