Afscherming machines en beschermkappen

Een goede afscherming van gevaarlijke machines kan veel leed voorkomen. De beschermkappen die wij maken worden toegepast bij machines waar een gevaar is op letsel. Ook worden machines afgeschermd om besmetting of vervuiling van het product te voorkomen. De kunststof die hier meestal voor wordt gebruikt is Polycarbonaat. Polycarbonaat is ook bekend onder de merknaam Lexan en is onbreekbaar.

Samen met onze klant kijken we naar pragmatische en deugdelijke oplossingen om de veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Naast polycarbonaat gebruiken we ook PVC transparant en als de veiligheid het toelaat ook wel acrylaat. Acrylaat is het meest krasvast, maar kan wel sneller breken dan PVC transparant.

Afscherming robots en geautomatiseerde processen;

Naast de vele soorten beschermkappen die wij maken, ontwerpen en installeren wij ook afschermingen bij robots en andere geautomatiseerde processen waarbij een gevaar is op letsel of verstoring van het productie proces. In veel gevallen is het wenselijk dat er wel zicht blijft op het productie proces, polycarbonaat is dan vaak een solide en veilige oplossing om de veiligheid te waarborgen. Wij verzorgen volledige Turnkey oplossingen inclusief eventueel benodigd stalen, aluminium of RVS support.

Montage voorschriften polycarbonaat;

De montage van polycarbonaat / Lexan vereist kennis en ervaring. Indien de montage niet op de juiste wijze geschied zal de polycarbonaat plaat stuk gaan door te hoge belasting bij de bevestigingspunten. Hoewel polycarbonaat onbreekbaar is verdraagt polycarbonaat geen langdurige punt belasting. Als dit wel gebeurd dan ontstaan er stervormige scheuren rondom het drukpunt.

Afscherming hoogspanning;

Naast beschermkappen maken we klantspecifieke afscherm platen bij hoogspanningsdelen. Dit zijn vaak de open spanningrails die in grote schakelkasten zitten. De rails of strippen waar een hoge spanning op staat worden afgeschermd met op maat gemaakte Lexan / polycarbonaat beglazing. Alle soorten bewerkingen zoals buigen en frezen kunnen door ons verzorgd worden. Graag maken wij voor u een offerte voor deze afscherming, omdat elke situatie uniek is ontvangen wij uw vraag graag met een schets of tekening per E-mail. Naast de afscherming in polycarbonaat is het natuurlijk ook mogelijk om bij kraanbanen of andere spanningsrail de afscherming te maken van HDPE of polypropeen.

Ook de ondersteunende constructie van staal of RVS wordt bij ons op een vakkundige manier ontworpen en gemaakt.

Afscherming aandrijfassen;

Op plaatsen waar de aandrijfmotor  niet rechtstreeks aangesloten zit op de machine zit een ronddraaiende aandrijfas. Bekend voorbeeld is de schroefas in een boot, maar ook de aandrijfas van grote pompen. Wij maken regelmatig op maat gemaakte glasvezelversterkte buizen die dienen als afscherming van de gevaarlijke ronddraaiende assen. Afhankelijk van de wens van onze klant kiezen wij een geschikte GRE of GRP buis uit die vervolgens op de juiste lengte wordt gemaakt en indien nodig worden de uiteinden van de buis op de gewenste maatvoering afgedraaid. Wij gebruiken daarvoor uitsluitend hoogwaardige GVK buizen die gemaakt zijn van een glasvezelversterkte epoxy of een glasvezelversterkte vinylesterhars (polyester). Deze buizen hebben doorgaans een zeer hoge eigen stijfheid zodat de buis niet in aanraking kan komen met de ronddraaiende as. Deze vorm van afscherming machines is maatwerk, wilt u meer informatie over de afscherming van aandrijfassen mail ons dan bij voorkeur met een tekening of een duidelijke omschrijving van de gewenste afscherming.

asbeschermpijp, afscherming aandrijfas

GRE buis voor afscherming van een pompas op maat gemaakt, uiteinden van de buis afgedraaid en afgelakt met epoxy.

onbreekbaar, PC, machine afscherming, veilig, slagvast, lexan

Polycarbonaat (Lexan) veiligheidsglas

Wij leveren en verwerken zowel de massieve plaat alsook de dubbelwandige plaat.

beschermkappen machines, polycarbonaat, afscherming machines

Dubbelwandige Lexan kanaal plaat toegepast bij de beveiliging van een robot

Afscherming hoogspanning

De hoogspanningskabel is afgeschermd met een transparante polycarbonaat plaat.

 

beschermkap draaiende delen, afscherming machines

Klant specifieke oplossingen, veilig en doeltreffend

Afscherming machine, beschermkappen machines

Afscherming van een koolstofvezel twijn machine

Lexan scheur, barst in polycarbonaat

Scheurvorming in een Lexan raam door verkeerde montage methode. Polycarbonaat kan niet tegen een langdurige hoge druk of puntbelasting.

webdesign: A!tention