Kunststof lassen

De belangrijkste kunststofbewerking bij Lever Kunststoftechniek B.V. is het kunststof lassen. We zijn een kunststoflasbedrijf dat voortgekomen is van de kunststofwerkplaats van Akzo Nobel. Ruim zestig jaar geleden was hier al een goed ingerichte werkplaats waar kunststoffen aan elkaar werden gelast. Deze oude historie is uitgegroeid tot een zelfstandig bedrijf waar dagelijks op ‘ambachtelijke wijze’ maar ook hypermodern kunststofverbindingen worden gemaakt.

Kunststof lassen

Het kunststof lassen is een heel ander proces dan lassen van metalen. Kunststof dat lasbaar is heeft als eigenschap dat ze in vier stadiums kan verkeren, normaal is dat vast, vloeibaar en gasvorm, maar lasbare kunststoffen kennen nog een vierde fase: de rubberfase of plastische fase. Daar komt de benaming plastische kunststoffen vandaan.  De plastische fase of rubberfase is de fase dat de kunststof zacht wordt zonder dat het begint te vloeien. De temperatuur waarmee kunststof wordt gelast wordt bepaald door de soort kunststof. Polyetheen wordt bij spiegellassen opgewarmd tot ca. 210 graden. PVC wordt bij ca. 70 graden al rubberachtig maar bij het lassen met een PVC toevoegdraad bedraagt de temperatuur van de hete lucht 320 graden.

Bij het kunststof lassen worden net als bij staal de molecuulketens weer met elkaar verbonden. Alleen gelijksoortige moleculen, bijvoorbeeld PVC of polyetheen, kunnen een verbinding aangaan. Om deze reden is het niet mogelijk om PVC aan polyetheen te lassen of acrylaat aan polypropeen. Een uitzondering is wel dat PVC aan acrylaat (PMMA) gelast kan worden.

Naast de (exact) juiste temperatuur is ook de juiste druk benodigd. Globaal gesproken kan er gesteld worden dat de meeste kunststoffen als ze voldoende opgewarmt, en soms doorgewarmt, zijn ze met een druk van 0,15N per mm\2 samengedrukt moeten worden. Is de druk minder dan onstaat er een “plaklas” een lasverbinding die een sterkte factor heeft van 10 tot 50% van de normale sterkte. Bij een goede kunststoflas ligt de lassterkte tussen de 80 en 100%.

Soorten kunststoffen die wij lassen

Dagelijks lassen wij diverse soorten kunststof zoals PVC, PVC-U, PVC-C, PVC-Z, PP-H, PP-N, HDPE natural en HDPE (zwart) maar ook PMMA (acylaat / plexiglas), PC (polycarbonaat / Lexan), PVDF en PFA

Ook hebben wij diverse video’s waarop de verschillende lastechnieken te zien zijn;

De belangrijkste kunststof lastechnieken bij buizen zijn

De belangrijkste lastechniek bij het lassen van kunststof platen

Bij kunststof plaatmateriaal wordt er met een lasfhön gehecht en gelast. Deze kunststoflastechniek noemen wij heet gaslassen of draadlassen. Naast deze methode lassen we grotere of zwaarder belaste constructie’s af met een extruder. Dit wordt extruderlassen of extrusielassen genoemd. Kunststof platen en met name HDPE en PP en ook PVDF laten zich ook heel goed stomplassen. Voor deze kunststof lasmethodiek beschikken wij over een hoogwaardige stomplasbank.

Kunststof lassen, kunststof apparatenbouw,

Kunststof lastechniek eindexamen werkstuk apparatenbouw

 Oude documentatie over kunststof lassen;

Wilt u meer informatie over specifieke kunststoffen en de daarbij behorende kunststof las technieken kijk dan in het submenu onder de button Kunststof lassen.

Bezoek ook eens de forum groep Kunststof lassen op Google plus.

 

webdesign: A!tention