MFR waarde

De MFR waarde is de Melt Mass-flow Rate, een andere naam is de Melt Flow Index (MFI). Deze waarde geeft aan hoeveel gram kunststof bij een vastgestelde temperatuur en druk of zuigkracht door een vastgestelde opening kan. De warme massa wordt gedurende 10 minuten belast. Na deze tijd wordt er gekeken hoeveel cm\3 er door de opening is geperst. Een hoge MFR of MFI waarde betekend dan dat de warme massa makkelijk door de opening kwam.

Deze waarde is voor de kunststoflasser van belang want deze waarde geeft de onderlinge lasbaarheid aan. Bij het lassen van PE-HD buizen en hulpstukken dient de lasser dus te controleren of de MFR waarde van de buis klopt met de waarde van het spuitgiet hulpstuk. Op de buis staat deze waarde (bijna) altijd vermeld. Bij HDPE 80 was de gebruikelijke waarde 005 en 010. Bij HDPE 100 ligt de waarde meestal op 003. Hoe dichter de waarde bij elkaar licht hoe beter de las. Enig verschil mag geacepteerd worden. Zo mag een buis met een waarde 010 gelast worden op een andere buis of hulpstuk met een waarde van 005. Bij HDPE 100 mag een buis met een waarde van 003 gelast worden op een buis of hulpstuk met een waarde van 005.

MFR of MRI waarde

Zeker in deze tijd waarbij steeds frequenter kunststof materiaal wordt ingevoerd dat niet aan onze gebruikelijke kwaliteitseisen voldoet is deze waarde belangrijk. Met name als kunststof wordt hergebruikt en niet goed van elkaar zijn gescheiden en verwerkt ontstaat er een degradatie van het materiaal waarbij de kristallijn structuur afneemt. Dit materiaal heeft dan behalve een hogere MFR waarde, veel lagere fysische waardes zoals treksterkte en Shorehardheid. Bijkomend is meestal dat ook de OIT (Oxygen Induction Time) waarde veel hoger is wat inhoud dat de uiteindelijke levensduur van het materiaal veel korter is.

Een praktijk voorbeeld van een hoge MFR waarde is het lassen van een nieuwe aansluiting op een HDPE inspectieput. Het materiaal van de put heeft een veel lagere lastemperatuur als de HDPE buis en HDPE lasdraad. Deze hoge waarde kan ook een bewuste keus zijn geweest van de fabrikant omdat het in hun productie proces makkelijker is met materiaal te werken wat makkelijk in de mal vloeit. (rotatie gegoten producten)

 

MFR waarde, MRI waarde, HDPE buis PE 100

Naast de aanduiding PE 100 staat de MFR waarde 003

PE, HDPE 80, polyetheen, tyleen, buis

Naast de aanduiding PE80 staat de MFR waarde 005

webdesign: A!tention