Demiwater leiding

Een demiwater leiding kan van veel soorten kunststof worden gemaakt, toch zijn lang niet alle soorten kunststof geschikt om te worden gebruikt in situatie’s  waar zeer hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het water. Het issue met demiwater is dat er gedacht moet worden; kan ons demiwater wel tegen het kunststof? Sommige kunststoffen kunnen in geringe mate uitlogen. Dit uitlogen wordt in dit verband dan ook contaminatie genoemd of ook de “Leach Out”.

Materiaal keus;

PVC en HDPE kunnen de kwaliteit van het deminwater beïnvloeden. Om deze reden zal er nooit PVC of HDPE worden gebruikt voor high-purity water.

Indien het van groot belang is het water zo rein mogelijk te houden is PVDF of PFA de beste keus. Polypropeen is in veel gevallen ook uitstekend te gebruiken als leiding materiaal, voor gedemineraliseerd water wordt PP-H materiaal gebruikt. Indien demiwater alleen wordt toegepast omdat het kalk en mineralen vrij water moet zijn, b.v. autowas installatie, dan kan er gekozen worden voor alle soorten kunststof.

Siliconen, olie en stofvrije componenten;

Vrijwel alle kunststof spuitgiet onderdelen zoals afsluiters, bochten, T-stukken maar ook buizen zijn in contact geweest met siliconen en of andere smeer middelen. Het gaat vaak om (zeer) geringe hoeveelheden, maar bij high purity toepassingen zijn deze stoffen niet gewenst of soms zelfs desastreus voor het eindproduct zoals b.v. de productie van high tech folie’s.

Bij kritische toepassingen worden er componenten gebruikt die  100% vrij zijn van siliconen, oliën en stof. Deze componenten worden bij de fabrikant zoals Agru of +GF+ in een hoog geclassificeerde cleanroom gereinigd en vervolgens dubbel verpakt. Deze dubbele verpakking heeft als doel dat het materiaal schoon in een cleanroom achtige productie omgeving gebruikt kan worden.

Wilt u meer informatie over demiwater leidingen, mail dan naar info@leverkunststoftechniek.nl

demiwater kraan, aquatap, +GF+, demiwater leiding

Demiwaterkraan van PVDF met een PFA binnenwerk. Laboratorium kraan van +GF+ Aquatap.

 

 

webdesign: A!tention