ontwikkeling van HDPE 63, 80 en 100 (PE100-RC)

Vanaf de eerste commerciële polyetheen productie van buizen en fittingen (vulcathene van Eriks in 1959  bijvoorbeeld) is er veel veranderd. Het polymerisatieproces van hoge dichtheidspolyetheen heeft afgelopen 60 jaar geleid tot een nog veel beter bruikbaar product. Het is dan ook niet voor niets dat in veel landen gas en water leidingen van HDPE zijn.

Aanduiding op de buis is PE 63, PE 80 en PE 100;

De MRS-waarde is de minimum vereiste tangentiële wandspanning in N/mm² die het matriaal in buisvorm gedurende 50 jaar bij 20 °C moet kunnen weerstaan. Het classificatiegetal dat bij een PE-grondstof hoort is dimensieloos en gelijk aan de MRS-waarde (MRS; Minium Requierd Strength is de gemiddelde lange termijn drukbestendigheids sterkte minus de veiligheidscoëfficient) vermenigvuldigd met 10. De toelaatbare tangentiële wandspanning wordt gevonden door de MRS waarde te delen door de veiligheidsfactor (VF). Deze factor is voor PE 80 en PE 100 (water) gesteld op 1,25.

Classificatie PE-type MRS(N/mm²) bij 20°C Ts(N/mm²) bij 20°C toelaatbaar:
PE80 – MRS 8,0 bij 20°C toelaatbaar 6,3 N/mm²
PE100 – MRS 10,0 bij 20°C toelaatbaar 8,0 N/mm²

De eerste generatie HDPE was PE 40, 50 en later bijgesteld naar PE 63 (MRS 6,3)

De tweede generatie HDPE was HDPE 80 (MRS 8,0)

De derde generatie HDPE was HDPE 100 (MRS 10,0)

Deze generatie is geleidelijk op de markt gebracht vanaf het jaar 2000. Tot die tijd werd er ook vaak gesproken over de drukklasse van de buis, bijvoorbeeld PN 10 of PN 12,5 bar. Dat heeft bij vele tot de nodige verwarring geleid omdat met de komst van HDPE 100 de drukklasse wijzigde. HDPE 100 kon bij een dunnere wanddikte dezelfde druk aan als HDPE 80.

De nieuwe (4?) generatie HDPE is de PE 100-RC. Waar voorheen met de HDPE 63 en 80 in bepaalde gevallen een breuk kon ontstaan doordat de leiding op iets scherps en hards lag (in de grond) is dit risico met HDPE 100 reeds sterk verminderd.

Met PE 100-RC is dit risico vrijwel geheel of helemaal uitgesloten! Deze ontwikkeling vinden wij buitengewoon mooi. Waar tot voor kort geleden een probleem was, namelijk de nieuwe leiding in schoon  (KIWA zand) zand te leggen en deze vervolgens te bedekken met schoon zand, ontstond daarmee een overschot aan grond die afgevoerd moest worden.

Om grond af te voeren is vandaag de dag een vrij kostbare en tijdrovende bezigheid. Met de komst van deze nieuwe generatie PE100-RC is dit probleem opgelost. Zelfs in zeer scherp gebroken puin, oude gresbuizen bijvoorbeeld, kan deze leiding zonder problemen gelegd worden. Afvoeren van overgebleven grond is hiermee verleden tijd.

Deze ontwikkelingen hebben derhalve grote invloed op de drukbestendigheid en de indeling van de “oude drukklasse” indeling. Daardoor ontstaat nog steeds veel verwaring en onvolkomenheden in bestekteksten over PE-HD HDPE buizen en de vereiste drukbestendigheid. Voor meer informatie zie: Ontwerp kunststof leidingen

 

webdesign: A!tention