Heetgaslassen of draadlassen

Heetgaslassen of draadlassen is nog altijd, meer dan 70 jaar, een zeer veel gebruikte lastechniek in de kunststof bewerkende industrie. De naam heetgaslassen/gaslassen of draadlassen is ontstaan doordat de eerste föhn’s werden verwarmd met waterstofgas, acethyleen of met lichtgas. De lucht die door de brander stroomt werd zo in de brander verwarmd tot een heet gas. Ook werd in de beginjaren gelast met verwarmd stikstofgas. Vandaar de benaming heet gaslassen.

Principe van heet gaslassen / draadlassen

De basis principe van het lassen van kunststoffen is door de juiste temperatuur en druk weer aan elkaar hechtende molecuulketens te vormen. Door met de lasfhön zowel het lasoppervlak alsook de lasdraad, met een pendelende beweging, te verwarmen en tegelijkertijd voldoende druk uit te oefenen op het toevoeg zullen de molecuulketens weer een verbinding aangaan. Een kunststoflas kan normaal gesproken alleen gemaakt worden van gelijke kunststoffen. Met PVC lasdraad kan geen polyetheen plaatmateriaal worden gelast. De moleculen zullen geen verbinding met elkaar maken. Optisch kan het er mooi uit zien maar zodra er enige kracht op de las komt zal deze meteen los scheuren. Dit gebeurt ook als de temperatuur  van de lasfhön voor de te lassen kunststof niet goed afgesteld is of er onvoldoende druk op het lasstaafje / toevoegmateriaal is uitgeoefend. Vaktechnisch noemen wij dit een plaklas. De las ziet er mooi uit maar de moleculen hebben niet of wat vaker gebeurt, veel te weinig verbindingen gemaakt. De lasfactor van een goede draadlas is ca. 80 tot 90% van het materiaal.  Heetgaslassen is normaal gesproken niet moeilijker te leren dan TIG lassen of elektrode lassen. Wel is de benodigde theorie soms wat lastiger te leren door de veelheid aan onbekende begrippen zoals een amofe of kristlijn structuur van een thermoplast, de benamingen en specifieke eigenschappen van bepaalde kunststoffen en meer van dat soort zaken.

Materiaal wat gelast kan worden;

PVC; PVC-U, PVC-Z (Mipolan), PVC transparant en PVC trovidur

PP; PP-H (Polypropeen homogeen) PP-R en PP-n (polypropeen naturel)

PE; LDPE, HDPE, PE 80, PE 100, PE100-RC en HDPE of PE naturel)

ABS

PC; Polycarbonaat bekend onder de merknaam Lexan

PMMA; Acrylaat of plexiglas

PA 6; Nylon

Klik op deze link voor een video PVC heetgaslassen of voor HDPE draadlassen

Opleiding;

Enkele decennia lang werden er vele mensen opgeleid voor kunststofbewerker in de apparatenbouw door o.a. Philips, Stork en Akzo Nobel. Deze bedrijven hadden een eigen bedrijfsschool op (elke) lokatie waar ze een fabriek /vestiging hadden. Op deze scholen werden alleen de allerbeste leerlingen van de ambachts school en later de LTS/MTS toegelaten. Daar kregen de nieuwe medewerkers gedurende enige jaren nog een aanvullende opleiding op hun toekomstig  vakgebied. Heden ten dage is deze geschiedenis nog goed terug te zien in de clustering van kunststofbedrijven in de omgeving van oude fabriekslocatie’s. (Philips in Brabant) Helaas zijn al deze bedrijfsmatige vakscholen gesloten.

Om die reden heeft onze branche vereniging Polyplast in samenwerking met TI-plastics weer een mogelijkheid gecreëerd om vakmensen op te leiden tot een gecertificeerd heet gas lasser.

In de rubriek oude documentatie in het ABC register vind u een beschrijving uit 1953 over het heet gaslassen van kunststof; Ga naar O > oude documentatie uit archief >: Het lassen van thermoplastische kunststoffen

 

Heetgaslassen, draadlassen

De hedendaagse manier van heetgaslassen

 

webdesign: A!tention